Yeni Düzenleme Kapsamında Hisse Opsiyon Planı İle Çalışan Elden Çıkardığı Hisse Senedi İçin Vergi Kapısı Aralanıyor

hisse senetlerinin elden çıkarılması vergilendirme

Vergi alanında önemli düzenlemeleri ihtiva eden 7254 Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7254 Sayılı Kanun”) 02/08/2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Özellikle, hisse opsiyon havuzuna ayrılan hisse senetlerinin elden çıkarılması ile vergilendirmeye tabi olunması yönünde gerçekleştirilen değişiklik, şirketler ve yatırımcılar için stratejik planlamada önem arz edecektir.

Hisse Opsiyonu

Hisse opsiyonu, bir nevi çalışanların sermaye ortaklığını teşkil eden, çalışanların hizmet akdi ile bağlı bulundukları şirkette pay edinmesine imkanı tanıyan kurumsal strateji olarak ifade edilebilir. Hisse opsiyon planları ile şirket, bir yandan çalışanın bağlılığını ve performans motivasyonunu sağlayarak şirket içi sirkülasyonu minimize etmek suretiyle istikrarı koruyabilirken; diğer yandan doğrudan bir nakit çıkışı yerine çalışanlara sağlanan maaşın yanında bir fayda kalemi olarak sunulması yönüyle finansal tablolarda yaşanan negatif senaryoyu tersine çevirebilmektedir. Temel olarak hisse opsiyon planı doğrultusunda çalışan, planda öngörülen koşulları karşıladığı takdirde, hisse devri talebinde bulunmaya hak kazanır. Plan, şirketin gelişim strateji çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Yalnızca zamana dayalı veya performansa dayalı bir opsiyon planı oluşturulabileceği gibi her ikisinin de kriter olarak belirlendiği planların uygulanması da mümkündür.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu (“Gelir Vergisi Kanunu”) Kapsamında Yapılan Değişiklik ile Çalışanların İktisap Ettikleri Şirket Pay Senetlerinin Elden Çıkarılması Halinde İstisna Edilen Verginin İşverenden Tahsil Edileceği Düzenlenmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu’nda “Hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası” başlığı altında değişiklik yapılarak hisse opsiyon planı ile hak kazanılan ve bu bağlamda devri ve teslimi yapılan hisse senetlerinin elden çıkarılması ile işbu bağlamda daha önce istisna edilen verginin hisse senedinin iktisap tarihine göre belirli bir oranının, gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.

Madde hükmü; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır.

Şu kadar ki, hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin; iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, dört ila altı yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75’i, yedi ila on iki yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25’i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.” şeklinde düzenlenmektedir.